LJUDSKE PEVKE
Get Adobe Flash player
ZADNJE NOVICE:

V letu 2014 smo predstavile četrti CD z naslovom NIKOLI PREPOZNO, na katerem so avtorske in ljudske pesmi.
V letu 2014 smo praznovale 15 letnico obstoja ljudskih pevk PUŠELJC!

OBVESTILA:

Samo v letu 2014 smo imele 64 nastopov, to je 801 nastop v 15.letih našega delovanja.

KULTURNO DRUŠTVO »PUŠELJC«,
ZGORNJA SAVINJSKA DOLINA

Ljudsko glasbeno vokalno skupino PUŠELJC sestavljamo pevke iz Zgornje Savinjske doline. V maju 2014 smo dopolnile 15 let delovanja.

Gospa Dragica Vršnak, vdova s 4 otroci, je doma na Homcah, v občini Rečica ob Savinji, na zaščiteni kmetiji graščine Lešje. Harmonika je z manjšimi prekinitvami njena sopotnica že vse življenje.

INFO: 041 904 912

Gospa Magda Ermenc živi v Radmirju, v občini Ljubno ob Savinji. Je najmlajša članica skupine, v poklicnem delu pa skrbi za starostnike na Polzeli. Muzicira na »kiblo bas« in glavnik.

INFO: 070 736 161

Gospa Marjana Rihter domuje na kmetiji v Delcah pri Bočni – občina Gornji Grad, piše poezijo in prozo, je likovna ustvarjalka, sodeluje pa tudi v različnih humanitarnih ustanovah in kot mentorica v likovnih in literarnih krožkih. Igra kitaro po starem – »žehl« in piha v pihalko – klarinet.

INFO: 041 791 849

Gospa Betka Ročnik je doma v Podhomu, tudi občina Gornji Grad in je vedno dobre volje, nasmejana in rada »jucka« (vriska). Spretno se loteva spremljave naših ljudskih viž s posebnim inštrumentom naše skupine – »bas spremljava na zizke«..

INFO: 031 792 396

 

V vseh letih delovanja smo sodelovale z mnogimi podobnimi skupinami iz vse Slovenije, na mnogih srečanjih in prireditvah, tudi v tujini (Nizozemska, Francija, Švica, Avstrija, Hrvaška, Madžarska, Srbija, Slovaška, v letu 2012 še Kanarski otoki – Gran Canaria).

Rade osrečujemo starejše ljudi, saj jim z nastopom starih ljudskih pesmi pričaramo spomine, na drugi strani pa rade zapojemo tudi mlajši generaciji in jim s pesmijo predstavimo delček sveta babic in dedkov.
Velika želja poslušalcev vseh starosti na številnih nastopih je bila znati zapeti katero pesem izmed teh starih viž, zato smo se odločile za posnetke.

Prva kaseta /in CD/ je ugledala predstavitev v letu 2002 pred gostovanjem na Nizozemsko, v avgustu 2004 pa smo posnele pred gostovanjem v Francijo še drugo kaseto in zgoščenko.
Ob 10-letnici delovanja, v letu 2009, smo posnele še eno zgoščenko, torej tretjo, ki smo jo predstavile z dobrodelnim koncertom skupaj z zanimivimi gosti, v kulturnem domu Gornji Grad in nosi ime »Klepetulje«.

Že pred leti smo posnele enourno oddajo na VTV Velenje, več oddaj na TV Pika in NET TV, bile smo gostje oddaje Vsakdanjik-praznik na TV Slovenija, gostje na oddaji Pod židano marelo, v oddajah RTS in na prvi oddaji TV Maribor »V dobri družbi«, bile smo velikokrat gostje oddaje POLKA in MAJOLKA ……
Na radiu Veseljak, na radiu Goldi Prebold, na radiu Rogla, Štajerski val, Bakla in Celje pa smo že večkrat sodelovale pri oblikovanju oddaj z ljudsko glasbo.
Konec leta 2005 smo bile na radiu GOLDI izbrane s klici poslušalcev za NAJ-osebnost leta.

V letu 2006 smo v februarju gostovale z delegacijo občine Pucovci pri slovenskih rojakih v Rankwelu na meji Avstrija – Švica, 2007 pa skupaj s prijatelji iz Slovenskih Konjic na turistični prireditvi v Beljaku ter  v jeseni istega leta s predstavniki občine Gornji Grad v Celovcu /Avstrija/.

Poleti 2009 smo bile gostje v Sarajevu pri slovenskem kulturnem društvu skupaj s folklorno skupino iz Celja, s turistični delavci  TD Mozirje pa smo obiskale v juliju 2009 folklorno skupino Tradicia iz Nitre na Slovaškem.

Poleti 2010 smo nastopale v Sukošanih pri Zadru, pri ljudski skupini kulturno umetniškega društva Sv.Mihovil Galovac.

V januarju 2012 smo potovale na povabilo španske skupine Los Faycanes na Kanarske otoke – Gran Canario in v mestih na različnih koncih otoka, v Las Palmasu, Teldah, Santa Brigidi in San Inglesiasu izvedle 9 nastopov.

Za več dogodkov in informacij o našem delovanju, vas vabimo, da si ogledate povezava KRONIKE PO LETIH DELOVANJA.

Večina nastopamo na srečanjih ljudskih pevcev in godcev, na različnih spominskih srečanjih in obletnicah, na promocijah skupin in združenj in na koncertih širom po Sloveniji. Spoznavajo šege in običaje ljudi in tkejo prijateljstva po svetu. Z njimi potujejo tudi dobre misli zgornjesavinjčanov
in poslušalce tako , na svojevrsten način, vabijo na za obisk lepe Zgornjesavinjske doline.