LJUDSKE PEVKE
Get Adobe Flash player
ZADNJE NOVICE:

V letu 2014 smo predstavile četrti CD z naslovom NIKOLI PREPOZNO, na katerem so avtorske in ljudske pesmi.
V letu 2014 smo praznovale 15 letnico obstoja ljudskih pevk PUŠELJC!

OBVESTILA:

Samo v letu 2014 smo imele 64 nastopov, to je 801 nastop v 15.letih našega delovanja.

Ljudska pesem nima not in ne zapisanega besedila. Ohranjala se je s prepevanjem ob različnih priložnostih, torej z ustnim izročilom. Ubranost, s katero se različni glasovi slovenskega večglasnega petja zlijejo v prijetno melodijo, veliko pove o notranji razsežnosti slovenske duše in duha.

Iz ljudskega izročila pa se nam odkriva značaj naroda. Nekatere skupine in posamezniki se tudi danes še vedno trudimo to izročilo z ljubeznijo poustvarjati in jo tako vsaj delno ohranjati za poznejše rodove. Z njihovo pomočjo se namreč vračamo v tiste čase, ko so naši predniki še znali in zmogli s pesmijo in dobro voljo praznovati in si na tak način popestriti tudi hude čase.

Če zapojemo pesem iz dobe naših prednikov, tudi v narečju, iz srca in iz dna duše, potem je to ljudska pesem. Ta je vedno čudežno delovala. Obogatila je tistega, ki je dajal in tistega, ki je sprejemal.

Dokler bomo cenili šege, pesem, ples in jezik – vse, kar je v stoletjih do danes rodila domiselna ljudska ustvarjalnost, zakoreninjena v domači zemlji, toliko časa bomo obstajali kot narod in doprinašali svoj delež k splošni kulturi in sodelovali pri prizadevanjih za boljši svet.